Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 60-godišnjaka zbog primanja mita

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1946.) zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita. (5. 10. 2006.)
Okrivljenika se tereti da je od travnja 2005. godine do 2. kolovoza 2005., kao direktor programa u jednom poslovno inovacijskom centru u Zagrebu, a time bio zadužen i za rukovođenje procedurom vezanom uz prijavu i odobravanje realizacije inovatorskog projekta, tražio mito od autora tog projekta. Naime, okrivljenik je imao odlučnu ulogu u svim fazama tog projekta jer je o njegovoj procjeni ovisilo hoće li projekt ići u daljnju proceduru, te je u tom smislu Nadzornom odboru poslovno inovacijskog centra trebao podnijeti prijedlog za odobravanje financiranja patenta. Nakon što je okrivljenik od autora projekta tražio pet posto od 12.000.000,00 kuna predviđenih za financiranje projekta, oštećenik je podnio prijavu USKOK-u.
Suradnjom oštećenika, policije i USKOK-a, okrivljeniku je pripremljena klopka, pa je 2. kolovoza 2005. uhićen u trenutku kada je od oštećenika preuzeo 20.000 eura.