Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv dvojice iznuđivača i njihovog pomagača

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv dva hrvatska državljana (1969. i 1968.) zbog počinjenja kaznenog djela iznude i jednog hrvatskog državljanina (1974.) zbog pomaganja u počinjenu kaznenog djela iznude. (6. 10. 2006.)
Osnovano se sumnja da su se osumnjičenici, od srpnja do listopada 2006. godine u Zagrebu, Opatiji i u Dubravama u Bosni i Hercegovini, udružili u zajedničko djelovanje s više nepoznatih osoba radi naplate nepostojećeg duga od 100.000 eura, koji su od oštećenika u više navrata tražili putem mobilnih telefona prijeteći mu pritom smrću. Bojeći se za vlastiti život i život svoje obitelji, oštećenik je pristao platiti navedeni iznos, te je osumnjičenicima u dva navrata, prvi put krajem srpnja 2006. godine u jednom opatijskom hotelu, a drugi put krajem kolovoza 2006. godine u jednom zagrebačkom motelu, isplatio po 7.000 eura. Za vrijeme druge isplate, više nepoznatih osoba, s ciljem zastrašivanja oštećenika, nasilno je ušlo u njegovu kuću u Dubravama u Bosni i Hercegovini te vatrenim oružjem prijetilo oštećenikovoj djeci i zetu. Do trećeg susreta došlo je u Zagrebu početkom listopada 2006. godine kada je oštećenik prvo i drugoosumnjičenom predao omotnicu s 200 eura, dok je trećeosumnjičeni, znajući što rade, čekao na osumnjičene nedaleko mjesta sastanka u upaljenom automobilu spremnom za bijeg.
Prilikom primopredaje novca, policijski službenici su, po prethodno postavljenoj klopci, uhitili osumnjičene kod kojih su pronađeni pištolji s mecima u cijevi.
U istražnom zahtjevu predloženo je određivanje pritvora protiv svih osumnjičenika.