Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priopćenje medijima

Povodom brojnih upita medija o tome što državno odvjetništvo poduzima u svezi tvrdnji iznesenih od strane obrane Hrvoja Petrača o nezakonitom stjecanju imovine Vladimira Zagorca dajemo sljedeće priopćenje.

Policija i državno odvjetništvo imaju od ranije saznanja o mogućem nezakonitom stjecanju imovine od strane nekih osoba a koje su bile uključene u nabavu sredstava potrebnih za obranu Republike Hrvatske. Radi se o sumnji izraženoj u zakonitost raspolaganja sredstvima na računima otvorenim za potrebe obrane i obnove suvereniteta Republike Hrvatske. (10. 10. 2006.)
S tim u svezi, u suradnji s policijom, državno odvjetništvo je odmah nakon saznanja zatražilo da se utvrdi je li bilo nezakonitosti u raspolaganju i korištenju tih sredstava koja su bila prikupljena i namijenjena za obranu Republike Hrvatske. Policija je, vezano za ta saznanja, istražila njoj dostupne izvore i pribavila dokumentaciju koja joj je službeno dostupna. Kako je sve ukazivalo na međunarodne tokove novca i uključenost banaka i drugih financijskih institucija u raznim zemljama, a posebno u off shore zonama, poduzimaju se sve raspoložive mjere da bi se i utvrdila zakonitost tih transakcija.

Budući da se radi o međunarodnoj pravnoj pomoći koja je složena i zahtjevna, posebice kada je u pitanju pribava podataka s bankovnih računa, izvidi u povodu spomenutih nezakonitosti dugotrajni su, time da državno odvjetništvo ne raspolaže nikakvim instrumentarijem njihova ubrzanja. Također, prikupljeni podaci putem međunarodne pravne pomoći nužno su ograničeni na stanje i kretanje sredstava na primarnom računu, a za utvrđivanje tijekova novca neophodno je saznati i stanje i kretanje sredstava na nizu drugih računa koji se nalaze u raznim državama.

Znakovitu zapreku, a na koju državno odvjetništvo ne može objektivno utjecati, u svemu tome predstavlja poslovanje preko off shore kompanija i ne udovoljavanje zamolbama za međunarodnu pravnu pomoć od strane pojedinih država, ali isto tako, i nedostatak velikog dijela dokumentacije u Republici Hrvatskoj.

Budući da su tvrdnje iznesene na ponovljenom suđenju pred Županijskim sudom u Zagrebu, dodajemo da će se ispitati navodi obrane Hrvoja Petrača, s time da je za očekivati da se obrana neće zadržati samo na paušalno iznesenim tvrdnjama već da će te tvrdnje dokumentirati na način da će državnim tijelima predočiti svu dokumentaciju s kojom raspolaže, a također i iznijeti sva svoja saznanja o konkretnim računima, i time pomoći u utvrđivanju nezakonitosti i, u konačnici, u utvrđivanju štete koja je nastala za Republiku Hrvatsku.

Dakle, državno odvjetništvo i policija u suradnji s drugim nadležnim tijelima već duže vrijeme provode te će i dalje provoditi izvide u svezi zlouporaba gore navedenih sredstava Republike Hrvatske s ciljem utvrđivanja odgovornosti pojedinaca u raspolaganju tim sredstvima i mogućem nezakonitom stjecanju imovine na štetu Republike Hrvatske.