Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Potpisan Sporazum o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić i Tužilac za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević potpisali su Sporazum o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida kojim je izražena obostrana spremnost da se unaprijedi suradnja na području kaznenog progona počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, posebno onih koji imaju državljanstvo ili žive na području Republike Hrvatske, odnosno imaju državljanstvo ili žive na području Republike Srbije. (13. 10. 2006.)
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije uvjereni su da će neposrednom suradnjom te razmjenom dokaza, drugih dokumenata i podataka doprinijeti zajedničkim interesima njihovih država u učinkovitijem istraživanju, dokazivanju i kažnjavanju svih počinitelja kaznenih djela ratnih zločina.
Uzimajući u obzir da uslijed ustavnih odredbi nije moguća ekstradicija vlastitih državljana, a također da u predmetima ratnih zločina nije moguć ustup kaznenog progona, potpisnici Sporazuma smatraju da se razmjenom dokaza, te pružanjem pomoći i suradnjom o daljnjem prikupljanju nužno potrebnih dokaza i podataka može ostvariti cilj, odnosno da počinitelji ovih teških kaznenih djela budu privedeni pravdi i kažnjeni. Potpisan Sporazum o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida �D;�A;Potpisan Sporazum o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida �D;�A;