Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Opatiji
Podnijet optužni prijedlog protiv 26-godišnjaka zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Općinsko državno odvjetništvo u Opatiji podnijelo je Općinskom sudu u Opatiji optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina (1980.) zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine – dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom opisano i kažnjivo po čl. 263. st. 1 Kaznenog zakona. (23. 10. 2006.)
Tereti ga se da je u ranim jutarnjim satima 20. listopada 2006. u Opatiji, povrijeđen nekorektnim odnosom zaposlenika jednog noćnog lokala (odbili ga poslužiti pićem zbog neplaćanja računa) s ciljem da napakosti vlasniku lokala i onemogući mu daljnji rad, a u skladu sa prethodnom najavom u kolovozu kada je imenovanom rekao da će mu dignuti lokal u zrak plastičnom eksplozivom i nakon što je zaposlenicima najavio da sutra neće raditi u lokalu, u obližnjem parku sačekao zatvaranje lokala te da gosti i osoblje napuste lokal a potom, u namjeri da uništi lokal, na ulazna dvokrilna vrata zalijepio eksplozivnu napravu koju je sam napravio. Zatim je zapalio fitilj i pobjegao sa mjesta događaja, pristajući pri tom da ugrozi živote slučajnih prolaznika u vrijeme eksplozije i imovinu velike vrijednosti. Opisanim je izazvao eksploziju kojom su uništena ulazna vrata lokala, reklama iznad ulaza te 18 prozorskih stakala na istočnoj strani obližnjeg hotela, pričinivši točno neutvrđenu štetu vlasniku lokala i hotelu, a koja šteta prelazi novčani iznos od 10.000,00 kuna. Ujedno je izazvao opasnost za imovinu u vrijednosti preko 100.000,00 kuna i moguću opasnost po život slučajnih prolaznika u vrijeme eksplozije.
Okrivljeni se nalazi u pritvoru Zatvora u Rijeci.