Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Đurđevcu
Podignuta optužnica protiv Z. M. te pravne osobe, trgovačkog društva iz Đurđevca, zbog protupravne eksploatacije rudnog blaga

Općinsko državno odvjetništvo u Đurđevcu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina Z. M. (1954.) te pravne osobe, trgovačkog društva iz Đurđevca, zbog kaznenog djela protupravne eksploatacije rudnog blaga iz čl. 261. a st. 3. u svezi st. 1. KZ-a. (24. 10. 2006.)
Tereti ga se da je od 3. siječnja 2005. pa do 6. veljače 2006. u Đurđevcu, kao predsjednik Uprave trgovačkog društva iz Đurđevca protivno odredbi čl. 30. st. 1. toč. 2. Zakona o rudarstvu, a znajući da temeljem zaključenog ugovora o koncesiji za eksploataciju i oplemenjivanje šljunka Ureda za gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije, Ispostava Đurđevac, kojim je tom trgovačkom društvu izdano odobrenje za izvođenje rudarskih radova samo na sjevernom dijelu eksploatacijskog polja, obavljao eksploataciju mineralne sirovine, prirodnog šljunka i pijeska i na jugozapadnom dijelu istog polja. Iako je znao da za to područje nema rudarsku koncesiju, pri opisanoj je eksploataciji iskopana ukupna količina od 149.685,54 m3 mineralne sirovine u vrijednosti od 4.490.566,20 kuna, čime je pribavio trgovačkom društvu nepripadnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a za koji iznos je oštećen državni proračun.