Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet zahtjev za provođenje pripremnog postupka protiv dvojice maloljetnika zbog teškog ubojstva na osobito okrutan i podmukao te koristoljubiv način

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je Istražnom centru Županijskog suda u Splitu zahtjev za provođenje pripremnog postupka protiv maloljetnika (1989. i 1990.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo teškog ubojstva na osobito okrutan i podmukao te koristoljubiv način, iz članka 91. točke 3. i 4. Kaznenog zakona. (24. 10. 2006.).
U noći između 16. i 17. listopada 2006. u svojoj kući u selu Duće pronađen je usmrćeni umirovljenik S. D., odnosno izudaran tupo-tvrdim predmetima po glavi, tijelu i udovima. Policijski službenici došli su do saznanja da su to djelo počinila dva maloljetnika za koje postoji osnovana sumnja da su navedene noći razvalili prozor i ušli u kuću s dva metalna montirača («pajsera») te nasrnuli na umirovljenika S. D. Zadanim udarcima nanijeli su mu mnogobrojne ozljede po glavi, tijelu i udovima te mu je nanesena i koštano-moždana trauma glave koja je rezultirala smrću. Osumnjičeni su potom pokupili po kući i odnijeli tisuću kuna te zlatninu čija vrijednost još nije utvrđena i mobitel.
Osumnjičeni su 23. listopada 2006. privedeni sucu za mladež Županijskog suda u Splitu gdje su ispitani, a nakon čega je podnijet zahtjev za provođenje pripremnog postupka protiv navedenih maloljetnika te predložila i određivanje pritvora protiv obojice temeljem odredbe članka 102. stavak 1. točke 2. i 4. ZKP-a, što je sudac za mladež prihvatio, pokrenuo pripremni postupak i odredio pritvor.