Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podnijet istražni zahtjev protiv 47-godišnjaka zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i 44-godišnjaka zbog poticanja na počinjenje navedenog kaznenog djela

Istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku podnijet je istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292 st. 2. i 1. Kaznenog zakona te hrvatskog državljanina (1962.) zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292 st. 2. i 1. u vezi čl. 37 KZ-a, počinjenih na štetu Republike Hrvatske. (27. 10. 2006.)
Osnovano se sumnja da su od ožujka do 12. listopada 2004. u Šibeniku, i to osumnjičeni 47-godišnjak kao djelatnik Hrvatskih šuma, zastupajući tuženika u parnici koja se vodila pred Općinskim sudom u Šibeniku u kojoj je tužitelj tražio pravo vlasništva čest. zem. 1280/2 K.O. Tisno u površini od 4.075 m2, protivno odredbama Zakona o šumama i internim aktima Hrvatskih šuma, u formi sudske nagodbe priznao drugoj pravnoj osobi, čiji je punomoćnik osumnjičeni 44-godišnjak, pravo vlasništva cijele čestice u površini od 53127 m2, inače u vlasništvu Republike Hrvatske, uz obvezu isplate Hrvatskim šumama određenog iznosa.
Ujedno se osnovano sumnja da je 44-godišnjak prije sklapanja nagodbe u više navrata kontaktirao 47-godišnjaka i nagovarao ga na sklapanje iste, tako da je sklapanjem sudske nagodbe toj pravnoj osobi pribavio znatnu imovinsku korist, a na štetu Republike Hrvatske.
Postoji osnovana sumnja da je 47-godišnjak počinio i kazneno djelo krivotvorenja isprava na način da je u gornjem postupku uporabio preinačenu javnu ispravu.