Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Optužena zločinačka organizacija zbog zlouporabe opojnih droga i «pranja novca»

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv 22 okrivljenika među kojima se nalaze 15 hrvatskih državljana, jedan okrivljenik s dvojnim državljanstvom RH i BIH, dva srpska državljana, jedan makedonski državljanin, dva austrijska državljana i jedan državljanin BIH. Okrivljenici se terete za počinjenje kaznenih djela zlouporabe opojnih droga i prikrivanja protuzakonito dobivenog novca. (27. 10. 2006.)
Prvookrivljenik se tereti da je od početka 2003. do kraja 2005., zajedno s drugookrivljenikom i trećeokrivljenikom te drugim nepoznatim osobama iz Nizozemske i Velike Britanije, ustrojio zločinačku organizaciju radi krijumčarenja većih količina marihuane iz Nizozemske u Veliku Britaniju. Jedanaest drugih okrivljenika prevozilo je i isporučivalo marihuanu. U navedenom razdoblju prokrijumčareno je ukupno 2.772 kg marihuane u vrijednosti od oko 2,4 milijuna funti. Prilikom kontrola u luci Dover oduzeto im je 422,6 kg marihuane. Devetorici okrivljenika stavlja se na teret da su od kraja 2004. do kraja 2005., radi ostvarivanja imovinske koristi, dogovorili zajedničku kupnju marihuane, heroina i kokaina te prodaju droge na području zemalja Europske Unije. U navedenom razdoblju kupili su prevezli i isporučili oko 280 kg marihuane i točno neutvrđenu količinu hašiša. Prilikom kontrola u luci Dover oduzeto im je 46,5 kg marihuane, 44,4 kg heroina, a u Bremenu 450 kg kokaina i 50 kg marihuane.
Prvookrivljeniku, drugookrivljeniku i devetookrivljeniku stavlja se na teret da su, radi prikrivanja izvora protupravno stečenog novca, od 2003. do 2005. «oprali novac» dobiven krijumčarenjem droge. Drugookrivljenik i devetookrivljenik su za prvookrivljenika, u mjenjačnicama u Sloveniji i Hrvatskoj, mijenjali funte u eure. Prvookrivljenik je dio novca koristio za kupnju nekretnina, ulaganje u vlastite tvrtke, kupovinu osobnih vozila i drugih pokretnih stvari.
U optužnici je predloženo da se od prvookrivljenika, njegove supruge i sina oduzme sva protupravno stečena imovina.