Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priopćenje o ratnom zločinu počinjenom na području Hrvatske Dubice

Povodom priloga o rekonstrukciji ratnog zločina u Hrvatskoj Dubici emitiranog u emisiji "Istraga" Nove TV od 26. listopada 2006., Županijsko državno odvjetništvo u Sisku, u cilju točnog informiranja javnosti daje sljedeće priopćenje. (27. 10. 2006.)
Županijsko državno odvjetništvo u Sisku zaprimilo je 28. studenog 1994. kaznenu prijavu Policijske uprave Sisačko-moslavačke protiv devet osoba zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. Protiv prijavljenih postoji osnovana sumnja da su 20. listopada 1991. u Hrvatskoj Dubici, primjenjujući mjere zastrašivanja i terora protuzakonito uhitili točno neutvrđen broj civilnih osoba hrvatske nacionalnosti (približno oko 60 osoba) i zatvorili ih u zgradu Vatrogasnog doma u Hrvatskoj Dubici.
Potom su sve zarobljene osobe od strane nepoznatih pripadnika paravojnih formacija tzv. "Republike srpske krajine" odvezene na mjesto zvano "Krečane" između Hrvatske Dubice i Baćina gdje su sve osobe ubijene i bačene u jamu.
Kako je kaznena prijava zaprimljena još u vrijeme dok je to područje bilo okupirano, policija ni nije mogla objektivno poduzeti značajnije mjere i radnje u cilju utvrđivanja odlučnih činjenica. Nakon Vojno redarstvene akcije „Oluja“ 1995. godine policija je, s jedne strane, nastavila s opsežnom kriminalističkom obradom, a državno odvjetništvo je obradu koordiniralo te je, uz to, predlagalo provođenje formalnih istražnih radnji kad god se za to ukazala potreba.
Unatoč svemu poduzetome, policija nije mogla utvrditi tko su naredbodavci niti neposredni počinitelji ovog zločina, pa stoga do danas nismo u mogućnosti podnijeti istražni zahtjev protiv određenih osoba za ovo kazneno djelo.
Zločin u mjestu "Krečani" (Baćinu) je upravo zbog svojih zastrašujućih posljedica redovito razmatran u Timu za ratne zločine Sisačko-moslavačke županije te je, uz zločine na području Gline i sela Kostrići kod Hrvatske Kostajnice, u prvom planu za rasvjetljavanje i utvrđivanje naredbodavaca i neposrednih počinitelja.