Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podiglo je optužni prijedlog protiv M. G. i A. Č. zbog lihvarskog ugovora i pokušaja protupravne naplate

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužni prijedlog protiv hrvatskih državljana M. G. (1969.) i A. Č. (1968.) zbog počinjenja kaznenog djela lihvarskog ugovora iz čl. 233 st 1 Kaznenog zakona i kaznenog djela protupravne naplate u pokušaju iz čl. 330 st. 1 i 2 KZ-a u svezi čl. 60 KZ-a. (3. 11. 2006.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da su 27. travnja 2006. u Zagrebu, zajedno i po prethodnom dogovoru, koristeći neznanje i nepovoljni položaj u kojem se našao J. M., budući da mu je bio nužno potreban novac za završetak stambenog objekta, predali mu 70.000,00 € s time da mora u roku od četiri mjeseca vratiti 100.000,00 € o čemu su sklopili Ugovor o zajmu ovjeren kod javnog bilježnika. Da bi zatim krajem srpnja 2006., M. G. nazvao oštećenog J. M. tražeći da mu da navedeni iznos, govoreći da se novac mora "stvoriti" i da oni neće dugo čekati zbog čega im je oštećeni u dva navrata predao iznos od po 7.000,00 €, pri čemu je A. Č. bio agresivan u namjeri da ga zastraši, što je kod oštećenog J. M. izazvalo osjećaj nesigurnosti, tako da je našavši se u bezizlaznoj situaciji i sa idejom da si oduzme život zatražio pomoć policije.
Daljnjom intervencijom redarstvenih vlasti 2. listopada 2006. obojica okrivljenih su u jednom zagrebačkom ugostiteljskom objektu spriječeni u daljnjoj namjeri nezakonite naplate cjelokupnog iznosa.
U ovom predmetu je zatraženo da izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zagrebu protiv M. G. i A. Č. odredi pritvor.