Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Koprivnici
Podignuta optužnica protiv D. D. zbog dva teška ubojstva iz koristoljublja te nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari

Županijsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu protiv D. D. (1973.) zbog dva kaznena djela teškog ubojstva iz koristoljublja iz čl. 91. st. 4. Kaznenog zakona te kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 335. st. 2. KZ-a. (10. 11. 2006).
Okrivljenika D. D. tereti se da je maskiran (na glavi imao crnu vunenu kapu s prorezom za oči) oko 9,17 sati 14. listopada 2006., potaknut s ciljem da liši života radi oduzimanja veće svote novca, ušao u prostorije poslovnice FINE u Đurđevcu držeći u ruci pištolj marke "Crvena zastava" kalibar 7,65 mm s više metaka u spremniku i metkom u cijevi, a u kojoj su se u to vrijeme pored zaštitara M. B. (obavljao poslove osiguranja poslovnice) nalazili i djelatnici poslovnice te troje građana.
Budući da su mu se zaštitar M. B. i građanin I. M. nalazili na putu prema prostoriji noćno-dnevnog trezora u kojoj se nalazila veća količina novca, odmah je ispalio jedan hitac iz pištolja u zaštitara i u građanina. Zatim je ušao u prostoriju noćno-dnevnog trezora iz koje je uzeo te zadržao za sebe iznos od oko 321.700,00 kuna.
Pri povratku prema izlazu iz Poslovnice ispalio je još po jedan hitac u zaštitara M. B. i građanina I. M., iako su oni beživotno ležali na podu prostorije. Napustio je prostorije FINE i udaljio se u nepoznatom pravcu, nanijevši zaštitaru ustrijelnu i prostrijelnu ranu glave te je on od zadobivenih ozljeda preminuo u vozilu hitne pomoći, dok je I. M. nanio dvije prostrijelne rane glave i tijela te je on preminuo na mjestu događaja.
Okrivljenog se ujedno tereti da je, od točno neutvrđenog dana pa do 18. listopada 2006. na tavanu svoje kuće u Kalinovcu, držao automatsku pušku marke "Crvena zastava" kalibar 7,62 mm, 357 komada streljiva istog kalibra, ručnu obrambenu bombu "M-52" te 43 kom. streljiva kalibra 7,9 mm.