Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici
Potvrđena presuda kojom se I. S. proglašava krivim zbog dva teška ubojstva i izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 37 godina

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu kojom je I. S. (1946.) proglašen krivim da je počinio dva kaznena djela teškog ubojstva iz članka 91. točka 4. Kaznenog zakona te je preinačio prvostupanjsku presudu kojom mu je, umjesto jedinstvene kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od 33 godine, izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 37 godina. (22. 11. 2006.)
Povodom žalbi Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici i optuženika, Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu kojom je I. S. (1946.) proglašen krivim zbog dva kaznena djela teškog ubojstva iz članka 91. točka 4. Kaznenog zakona te je preinačio prvostupanjsku presudu, kojom je umjesto jedinstvene kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od 33 godine, izrekao mu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 37 godina. Tereti ga se da je, prema unaprijed stvorenoj nakani da zadrži imovinu koju je njegova supruga N.S. kao vlastitu unijela u brak, i da se okoristi obrtom i sredstvima rada iz obrta supruge, neutvrđenog dana krajem prosinca 1989. godine u podrumu svoje kuće u Rakitju metalnom polugom udario N. S. po glavi. Svezao joj je uže oko vrata i pritezao sve dok nije prestala davati znakove života, a zatim je umotao u najlon i uz pomoć svog sina M. S. stavio u osobni automobil i odvezao na gradilište auto ceste Zaprešić – Gubaševo te zakopao na neutvrđenom mjestu.
Također ga se tereti da je u jutarnjim satima 21. ožujka 2000. u Kerestincu, sustigao traktor kojim je upravljao F. V. i pozvao ga da uđe u osobni automobil. Odvezli su se do neutvrđenog mjesta gdje je I. S. iz pištolja ispalio više metaka u F. V.. Tijelo je zamotao u tepih i uz pomoć sina M. S. stavio u osobni automobil, odvezao do Savskog nasipa i bacio na neutvrđeno mjesto u veliku rupu u kojoj je bilo nabacano smeće i razni otpad. Nakon što je sakrio tijelo F. V. preko V. Š. je telefonom od 12. listopada do 14. prosinca 2000. tražio od A. V. da mu preda 303.000 DEM kako bi mu vratio nestalog sina F.V.
Tijela N.V. i F.V. nikad nisu pronađena.