Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Podnijet optužni prijedlog protiv N. E. zbog protupravne gradnje

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu podnijelo je Općinskom sudu u Poreču optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina N. E. (1955.) zbog kaznenog djela protupravne gradnje iz čl. 252.a st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (23. 11. 2006.)
Po zaprimanju anonimne kaznene prijave protiv N. E. zbog protupravne gradnje Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu zatražilo je od redarstvenih vlasti provođenje izvida te od građevinske inspekcije provedbu inspekcijskog nadzora zakonitosti gradnje, kao i tumačenje samog statusa i postupanja u ovom slučaju od strane Konzervatorskog odjela u Puli.
Kada su zaprimljene sve potrebne obavijesti i prikupljeni dokazi podnijet je optužni prijedlog protiv N. E. u kojem ga se tereti da je od početka travnja 2006. do 10. svibnja 2006. unutar proglašene kulturnopovijesne cjeline grada Poreča, na Trgu Marafor 13, a znajući da se radi o zaštićenom kulturnom dobru, protivno članku 62. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i članku 107. st. 1. Zakona o gradnji, kao vlasnik i investitor kuće izveo radove rekonstrukcije na toj kući protivno građevnoj dozvoli. Za navedene radove prethodno nije ishodio potrebna odobrenja i dokumentaciju, odnosno odobrenje Konzervatorskog odjela u Puli i izmjenu građevinske dozvole.
Okrivljenik je radovima rekonstrukcije premašio parametre određene građevinskom dozvolom u zoni unutar granice zaštite zbog čega je predloženo izricanje kazne zatvora u trajanju od deset mjeseci.