Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Podnijet optužni prijedlog protiv A. I. zbog prisile prema pravosudnom dužnosniku

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu podnijelo je Općinskom sudu u Poreču optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina A. I. (1955.) zbog kaznenog djela protiv pravosuđa - prisile prema pravosudnom dužnosniku iz čl. 309. st. 2. Kaznenog zakona. (23. 11. 2006.)
U rubrici Crna kronika dnevnog lista „Glas Istre“ od 23. ožujka 2006. na str. 46 objavljen je članak pod naslovom „Dvoje liječnika porečke Hitne ugrozilo život pacijentici?“ i u njemu je prenijet iskaz okrivljenika A. I. u kojem on iznosi svoj stav o tome kakva bi trebala biti presuda i svoj stav o krivnji, odnosno nekrivnji optuženih liječnika.
Uočivši i pročitavši taj članak, mišljenje ovog odvjetništva je da je okrivljenik navedenim iskazom, odnosno stavom o tome kakva bi trebala biti presuda počinio kazneno djelo iz čl. 309. st. 2. Kaznenog zakona, pa je kod Općinskog suda u Poreču podignut optužni prijedlog protiv A. I. kojim ga se tereti da je oko podne 23. ožujka 2006. u prostoru Doma zdravlja Poreč, dok je u isto vrijeme bio u tijeku kazneni postupak kod Općinskog suda u Poreču, u telefonskom razgovoru s novinarkom „Glasa Istre“ (na njen upit za izjavu u svezi kaznenog postupka koji se vodi protiv liječnika Doma zdravlja Poreč kod Općinskog suda u Poreču zbog nesavjesnog liječenja) izjavio kako smatra da kolege liječnici nisu počinili nikakvo kazneno djelo te je duboko uvjeren da će presuda biti u njihovu korist. Ta je izjava prenijeta i objavljena u izdanju „Glasa Istre“ od 23. ožujka 2006. u rubrici Crna kronika na stranici 46. čime je okrivljeni, za vrijeme postupka pred sudom a prije donošenja pravomoćne sudske odluke, u sredstvu javnog priopćavanja iznio svoje mišljenje o tome kakvu bi odluku u tom slučaju pravosudni dužnosnik trebao donijeti.
Protiv okrivljenika predloženo je izricanje novčane kazne u visini od trideset prosječnih dnevnih dohodaka.