Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv organizatora i pripadnika zločinačke organizacije koja je preprodavala heroin na Korčuli

Odsjek USKOK-a u Splitu podnio je Županijskom sudu u Splitu istražni zahtjev protiv 21 osumnjičenika zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe opojnih droga. (24. 11. 2006.)
Prvoosumnjičenik, hrvatski državljanin (1975.), koji se nalazi u bijegu, sumnjiči se da je od početka 2003. godine do sredine studenog 2006. godine, zajedno s još četiri osumnjičene osobe, među kojima se nalazi i odvjetnica iz Dubrovnika (1976.), na širem području Dubrovnika i otoka Korčule, ustrojio zločinačku organizaciju u koju je uključio još 16 osumnjičenika, koji su ujedno i konzumenti opojnih droga, u cilju kupovine, spremanja, prevoženja i prodaje heroina, radi pribavljanja velike imovinske koristi.
U istražnom zahtjevu se navodi kako su prvih pet osumnjičenika drogu miješali s punilima i dijelili na pakiranja od 20 do 100 grama koje su po prethodnom dogovoru predavali pripadnicima organizacije određujući cijenu od 180 do 200 kuna po gramu heroina. Za potrebe narkomanskih ovisnika na otoku Korčuli dnevno su isporučivali preko 200 grama heroina. Prilikom isporuke droge upozoravali su pripadnike organizacije na obavezu postupanja po dogovoru, primjenjujući pri tom prijetnju i silu u slučaju neispunjenja dogovora ili nelojalnog ponašanja.
Potom je 19 pripadnika zločinačke organizacije pakiralo heroin na manje pakete koje su prodavali narkomanskim ovisnicima za 100 kuna po paketu, a dio heroina su i sami konzumirali.
Nakon što je prvoosumnjičenik u srpnju 2006. godine bio uhićen, kojom prilikom je pobjegao, II., III., IV. i V. osumnjičenici po njegovim su uputama nastavili isto kriminalno djelovanje. Do sredine studenog 2006. godine za isporučeni heroin oni su pribavili imovinsku korist veću od 10 milijuna kuna.
Istražnom sucu Županijskog suda u Splitu predloženo je određivanje pritvora protiv 20 osumnjičenika.