Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet novi istražni zahtjev protiv kapetana Lučke ispostave Lastovo zbog tri kaznena djela primanja mita

Nakon što je kapetan Lučke ispostave Lastovo, u rujnu 2006. godine, optužen zbog primanja mita, u kojem postupku je u tijeku glavna rasprava, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje kako je počinio još tri kaznena djela primanja mita. Stoga je Odsjek USKOK-a u Splitu protiv kapetana Lučke ispostave Lastovo podnio novi istražni zahtjev Županijskom sudu u Splitu. (24. 11. 2006.)
Osnovano se sumnja da je osumnjičenik krajem 1999. godine na Lastovu, nakon što je utvrdio kako je djelatnik jednog građevinskog obrta iz Splita prilikom izvođenja zemljanih radova za investitora neovlašteno isuo nekoliko kamiona iskopanog materijala na morsku obalu, od njega tražio 1000 DEM kako mu ne bi zabranio daljnje odlaganje materijala te kako ne bi inicirao prekršajni postupak protiv njega. Građevinski djelatnik, umjesto traženog iznosa, predao je Lučkom kapetanu 200 DEM, koje je osumnjičenik primio ne poduzimajući potom potrebne službene radnje.
Tijekom proljeća 2003. godine, kapetan je od istog djelatnika građevinskog obrta, koji je izvodio gotovo istovjetne radove za drugog investitora, tražio 500 eura kako ne bi zabranio daljnje odlaganje materijala te kako ne bi inicirao prekršajni postupak protiv njega. Građevinski djelatnik odbio je platiti navedeni iznos znajući da investitor ima potrebno odobrenje.
Osumnjičenik je, također, u studenom 2003. na Lastovu, od istog djelatnika građevinskog obrta, koji je izvodeći radove za talijanskog investitora nasipao iskopanim materijalom put do mora, tražio 1000 eura kako ne bi zabranio daljnje izvođenje radova te kako ne bi pokrenuo prekršajni postupak protiv njega. Osumnjičenik je od navedenog građevinskog djelatnika tada primio 200 eura, a zauzvrat opet nije poduzeo potrebne službene radnje.