Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Podnijet optužni prijedlog protiv J. K. zbog prijevare, nadripisarstva i krivotvorenja isprava

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu podnijelo je Općinskom sudu u Pazinu optužni prijedlog protiv hrvatske državljanke J. K. (1959.) zbog kaznenih djela prijevare iz čl. 224. st. 1. Kaznenog zakona, nadripisarstva iz čl. 310. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i krivotvorenja isprava iz čl. 311. st. 1. u svezi s čl. 61. Kaznenog zakona. (29. 11. 2006.)
Okrivljenu, službenicu jednog suda u Zagrebu, tereti se da se u studenom i prosincu 2005. godine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, predstavila S. F. kao osoba koja efikasno rješava naplate potraživanja u ovršnom postupku, a u što je S. F. povjerovala i smatrala da ova kao službenica suda to zna i može. Okrivljena se sa S.F. dogovorila da će sastaviti prijedloge za ovrhu za njezin obrt i obrt D. E. protiv dužnika tog obrta, te uplatiti potrebne sudske pristojbe i prijedloge za ovrhu dostaviti Trgovačkom sudu u Pazinu. Nakon što je putem pošte zaprimila račune za pokretanje postupaka ovrhe i novčani iznos od 1.270,00 kuna te nakon što je od D.E. osobno zaprimila novčani iznos od 4.850,00 kuna, sastavila je tri prijedloga za ovrhu uz koje je Trgovačkom sudu u Pazinu dostavila krivotvorene naloge za plaćanje sudske pristojbe na kojima je u rubrici “iznos” nadopisivala i prepravljala brojke da izgleda da je plaćen mnogo veći iznos od stvarno uplaćenog. Razliku od novčanog iznosa kojeg je primila od S. F. i D. E. u iznosu od 5.570,00 kuna protupravno je zadržala za sebe kao nagradu. Zatim je Trgovački sud u Pazinu pozvao S. F. i D. E. na plaćanje punog iznosa sudske pristojbe, čime je navedene oštetila za iznos od 3.270,00 kuna (jer im je u međuvremenu vratila 2.300,00 kn), a koji novac je zadržala za sebe kao nagradu za izvršeni posao pisanja prijedloga za ovrhe.
Protiv okrivljene predloženo je izricanje jedinstvene novčane kazne u iznosu od sto dnevnih dohodaka i sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja službenika u državnim tijelima.