Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv policijskog službenika kojeg je građanin snimio kako prima mito i protiv osobe koja mu je dala mito

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv policijskog službenika (1972.) zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita i krivotvorenja službene isprave te protiv hrvatskog državljanina (1961.) zbog počinjenja kaznenog djela davanja mita. (30. 11. 2006.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik 24. studenog 2006. u Zagrebu, kao policijski službenik PU zagrebačke, I. prometne policijske postaje, tijekom obavljanja poslova kontrole prometa snimio službenom kamerom drugoosumnjičenika koji je, upravljajući osobnim vozilom, počinio prometni prekršaj. Potom je službenim motociklom sustigao osobno vozilo drugoosumnjičenika te vozaču dao znak da ga slijedi, nakon čega su se zaustavili i parkirali u Makančevoj ulici. Prišavši vozilu, prvoosumnjičenik je kroz otvoreni prozor na vozilu drugoosumnjičeniku pokazao na službenoj kameri prekršaj koji je počinio. Nakon toga, primio je od drugoosumnjičenika točno neutvrđeni iznos novca, ali ne manji od 250 kuna, kako ga ne bi prijavio za počinjeni prekršaj ili naplatio kaznu na mjestu događaja te mu pritom nije izdao potvrdu za primljeni iznos, niti je opisano postupanje evidentirao u izvješću za postupanje tog dana.
Prvoosumnjičenik se također sumnjiči kako je 25. studenog 2006., nakon što je saznao da se provodi provjera njegovog postupanja prema drugoosumnjičeniku i nakon što se nekoliko puta telefonski čuo s njim, kako bi prikrio svoje ranije postupke, sastavio i potpisao izvješće o postupanju za taj dan kojem je priložio i evidentirao naknadno sačinjenu potvrdu, s neistinitim podacima o danu i vremenu popunjavanja, o naplaćenoj kazni od 500 kuna na ime drugoosumnjičenika.
Kaznu je ovjerio svojim potpisom te ju potom radi razduženja predao šefu smjene, a video zapis o počinjenom prekršaju obrisao sa službene kamere.
Protiv obojice osumnjičenika predloženo je određivanje pritvora.