Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću
Podnijet istražni zahtjev protiv tri hrvatska državljana zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Gospiću istražni zahtjev protiv tri hrvatska državljana (1966., 1971. i 1960.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH. (5. 12. 2006.)
Osnovano se sumnja da su kao pripadnici interventnog voda i pričuvnog sastava tzv. "milicije SAO Krajine" tijekom 1991. godine i 1992. godine u ćelijama i hodniku te dvorištu zgrade zatvora u Korenici udarali zatvorenike po tijelu sve dok oni ne bi gubili svijest uslijed čega je većina zatvorenika zadobila teške tjelesne ozlijede sa velikim postotkom invaliditeta i postraumatskim stresnim poremećajem zbog čega se i danas liječe, posebice zarobljenici M. L. (1955.), P. B. (1951.) i N. N. (1956.).
Osumnjičeni su privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Gospiću koji im je nakon saslušanja odredio zadržavanje, a ovo je državno odvjetništvo u podnijetom istražnom zahtjevu predložilo određivanje pritvora iz čl. 102. st. 1. i 4. Zakona o kaznenom postupku.