Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv dvojice krijumčara kokaina

Odsjek USKOK-a u Rijeci podnio je Županijskom sudu u Rijeci istražni zahtjev protiv državljanina Srbije i Crne Gore (1961.) i državljanina Republike Hrvatske (1980.) zbog počinjenja kaznenog djela zloporabe opojnih droga. Kokain, koji je drugoosumnjičenik krijumčario brodom jedne hrvatske kompanije iz Brazila u Europu, pronašli su članovi posade 25. kolovoza 2006. i potom ga bacili u more u luci Salvador. (11. 12. 2006.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik od travnja do kolovoza 2006. godine u Rio de Jeneiru, prethodno se dogovorivši o zajedničkom djelovanju s još dvije nepoznate osobe radi prodaje kokaina na ilegalnom tržištu europskih zemalja, nabavio 41 kilogram kokaina. Njih trojica pakirali su kokain u pakete tzv. «cigle» koje su potom u dva navrata predali drugoosumnjičeniku. Prva primopredaja od najmanje 16 kilograma kokaina zapakiranog u šesnaest kutija hrane «Corn flakes» dogodila se u travnju 2006. godine u Rio de Jeneiru u Brazilu, a druga primopredaja 25 kilograma kokaina skrivenog u plastičnoj kutiji prekrivenoj svježom ribom dogodila se u lipnju iste godine u luci Manaos, također u Brazilu. Drugoosumnjičenik je potom drogu sakrio u svoju kabinu broda u vlasništvu jedne hrvatske kompanije kako bi kokain navedenim brodom prenio iz Brazila u Europu. Za krijumčarenje kokaina je ugovorio nagradu od 4.000 USD po kilogramu. Prije nego se iskrcao s navedenog broda, prepakirao je kokain u kofer jednog člana posade i ostavio ga u njegovoj kabini. Droga je na istom mjestu i pronađena, a članovi posade odlučili su je 25. kolovoza 2006. baciti u more u luci Salvador.
Protiv prvoosumnjičenika predloženo je određivanje pritvora. Istražni sudac donio je rješenje o provođenju istrage i odredio pritvor protiv prvoosumnjičenika.