Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv inženjera Vodnogospodarskog odjela za vodno područje sliva Save Hrvatskih voda zbog zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti

Istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1953.) podnijet je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu zbog osnovane sumnje da je kao samostalni inženjer zaposlen u Hrvatskim vodama počinio kazneno djelo zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti iz čl. 338. Kaznenog zakona. (12. 12. 2006.)
Osnovano se sumnja da je 53-godišnjak od travnja do prosinca 2005. godine u Bjelovaru, u svojstvu samostalnog inženjera, u Vodnogospodarskom odjelu za vodno područje sliva Save Hrvatskih voda, ovlašten za rješavanje i potpisivanje u upravnim stvarima u prvom stupnju za predmete i poslove koji se odnose na izdavanje vodopravnih uvjeta, suglasnosti i dozvola, te kao takav zadužen za vođenje postupka izdavanja vodopravne dozvole, tražio od direktora jednog društva iz Bjelovara da mu tehničku dokumentaciju i ispitivanje obavi društvo kojem je direktor njegova supruga. Napomenuo je kako će u suprotnom biti problema s izdavanjem vodoprivredne dozvole.
Potom je direktor bjelovarskog društva za izradu tehničke dokumentacije te provedbu ispitivanja angažirao upravo društvo kojem je direktorica supruga osumnjičenika.
Iako je takvu dokumentaciju već posjedovao, za navedenu uslugu je, od svibnja do prosinca 2005. godine, tom društvu ukupno uplatio oko 20.900 kuna. Osumnjičeni je potom u veljači 2006. godine bjelovarskom društvu izdao vodopravnu dozvolu.