Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Predloženo donošenje privremenih mjera osiguranja u postupku koji se vodi protiv organizatora i pripadnika zločinačke organizacije koja je preprodavala heroin na Korčuli

Odsjek USKOK-a u Splitu podnio je istražnom sucu Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje privremenih mjera osiguranja u odnosu na troje osumnjičenika - organizatora zločinačke organizacije i to dva hrvatska državljana (1975. i 1979.) i jedne hrvatske državljanke (1971.). Prijedlog je podnesen kako bi se osiguralo oduzimanje protupravne imovinske koristi za koju se sumnja da su ovi osumnjičenici pribavili počinjenjem kaznenih djela zlouporabe opojnih droga. (19. 12. 2006.)
Prema rješenju istražnog suca Županijskog suda u Splitu provodi se istraga protiv organizatora i pripadnika zločinačke organizacije koja je preprodavala heroin na Korčuli. Iz opsežne prikupljene dokumentacije proizlazi da su dvojica od istragom obuhvaćenih osumnjičenika, u razdoblju za koje se sumnjiče da su preprodavali drogu, bili bez zaposlenja i izvora prihoda, dok je osumnjičenica bila zaposlena ali je prijavila gubitke u poslovanju. Istovremeno su raspolagali znatnim novčanim sredstvima kupujući nekretnine i pokretnine (osobne automobile, gliser, motocikle).
Budući da se osnovano sumnja kako su novac, nekretnine i pokretnine stekli počinjenjem kaznenog djela, to je sudu predloženo određivanje privremenih mjera osiguranja. Time bi se spriječilo da oni ili treće osobe kod kojih se navedene stvari nalaze, opterete ili otuđe tako stečene nekretnine i pokretnine, kao i da raspolažu novcem pohranjenim na računima u nekoliko banaka.