Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv kirurga iz Osijeka zbog dva kaznena djela primanja mita

Odsjek USKOK-a u Osijeku podigao je optužnicu pred Županijskim sudom u Osijeku protiv hrvatskog državljanina (1944.) zbog počinjenja dva kaznena djela primanja mita. (19. 12. 2006.)
Okrivljenika se tereti da je kao kirurg u Kliničkoj bolnici Osijeku u lipnju 2002.godine u Osijeku zatražio od kćeri i zeta pacijentice koja se liječila na Odjelu za plućne bolesti navedene bolnice da mu još istog dana predaju 3 000 eura kako bi odmah toj pacijentici obavio operaciju malignoma želuca. U razgovoru s njima je napomenuo da će, ukoliko mu istog dana predaju zatraženi novac, pacijentica odmah biti premještena na odjel kirurgije i pripremljena za operaciju iako je znao da tog dana, a niti sljedećih dana, nije bio raspoređen kao liječnik-operater te da nadležni bolnički odjel nije podnio zahtjev za operaciju.
Okrivljeniku se također stavlja na teret da je u rujnu 2006. godine, radeći kao kirurg u istoj bolnici, u dva navrata od pacijenta zatražio i primio novac za obavljanje operativnih zahvata. Nakon što je pacijentu u Traumatološkoj poliklinici punktirao gležanj lijeve noge, zatražio je od njega da mu za taj zahvat, kao i za predstojeći zahvat odstranjenja madeža na desnoj strani čela, preda iznos od 200 do 300 eura. Pacijent mu je tada dao 800 kuna, koliko je u tom trenutku imao. Liječnik je potom u više navrata od njega tražio da mu preda ostatak novca. Okrivljenik je 20. rujna 2006., u jednom ugostiteljskom objektu, od pacijenta primio preostalih 1 000 kuna.