Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet istražni zahtjev protiv više osoba zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i poticanja na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je istražni zahtjev protiv Ž. Š. (1948.), I. M. (1955.), M. A. (1952.) i G. M. (1941.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292 st. 1 alineja 2 i 5 Kaznenog zakona, te protiv M. K. (1957.) i D. M. (1961.) zbog kaznenog djela poticanja na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 292 st. 1 alineja 2 i 5 u svezi čl. 37 Kaznenog zakona. (21. 12. 2006.)
Osumnjičenog Ž. Š., kao predsjednika uprave M. d.d. iz Rovinja tereti se da je na traženje M. K. i D. M. kao direktora P. i. t. d.o.o. iz Zagreba (osnivač tog društva je G. h d.o.o. iz Zagreba), a u nakani da sredstvima M. d.d. isplati male dioničare radi prijenosa dionica u korist P. i. t. d.o.o., 16. travnja 1996. u Rovinju, podigao kredit u banci u iznosu od oko 2.781.500,00 kuna koji je doznačen na račun D.d.d.. u I. banci d.d. iz Pule. Sa tog je računa po nalogu D. na štedne knjižice i račune malih dioničara M. d.d. plaćen navedeni iznos a za isti je iznos društvu P. i. t. d.o.o. pribavljena nepripadna materijalna dobit, s obzirom da je obveza M. d.d. prema I. banci podmirena u postupku sanacije društva M. d.d.
Osumnjičenog M. A. kao člana Nadzornog odbora M. i v. d direktora M. d.d., i G. M. kao predsjednika Nadzornog odbora M d.d. te I. M. kao direktora G. holdinga d.o.o. i člana Nadzornog odbora M. d.d., tereti se da su zajedno i sukladno dogovoru od 24. siječnja 1997. do 24. travnja 1997. u Rovinju i Zagrebu, a na traženje M. K. i u nakani da pribave nepripadnu materijalnu dobit za društvo G. holding d.o.o. neosnovano uvećavali potraživanja holdinga prema M. d.d. Osumnjičeni M. A. i G. M. izradili su program sanacije društva M. d.d. i podnijeli ga Vladi RH, znajući da je holding od rujna 1995. do prosinca 1996. na glavnicu zaračunao kamate protivno čl. 279 Zakona o obveznim odnosima čime je neosnovano uvećano dugovanje, a nakon prihvaćanja programa sanacije i donesene odluke o prijenosu dionica, osumnjičeni I. M. je kao direktor holdinga 24. travnja 1997. potpisao Ugovor o prijenosu dionica između HFP-a i holdinga čime je podmireno ukupno prikazano i neosnovano uvećano dugovanje M. d.d., a holdingu pribavljena nepripadna materijalna dobit u iznosu od oko 3.420.700,00 kuna.