Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignut optužni prijedlog protiv B. J. zbog prijevare, pokušaja prijevara i krivotvorenja isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je nakon provedenog predkaznenog postupka podiglo optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina, odvjetnika B. J. (1932.) zbog kaznenog djela prijevare iz čl. 224 st 1 Kaznenog zakona, kaznenih djela prijevare u pokušaju iz čl. 224 st. 1 i 7 Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 311 st. 1 Kaznenog zakona. (21. 12. 2006.)
Tereti ga se da je 7. rujna 2005. u Zagrebu, u namjeri stjecanja nepripadne materijalne dobiti, a nakon što je sastavio neistinitu punomoć kojom ga navodno M. K. (preminula 15. svibnja 2003.) ovlašćuje da ju kao odvjetnik zastupa pri Ustavnom sudu RH i da za istu prima novac i novčane vrijednosti, punomoć potpisao njenim imenom. Takvu punomoć priložio je uz Ustavnu tužbu neistinito predočavajući Ustavnom sudu RH da ga je M. K. ovlastila da ju zastupa u ustavnosudskom postupku te da kao tužiteljica u parničnom postupku traži da joj Ustavni sud, na ime naknade nematerijalne štete zbog duljine čekanja na pravomoćnu presudu dosudi iznos od 10.000,00 kuna. Kada je Ustavni sud utvrdio da je ustavna tužba osnovana, ne imajući razloga provjeravati valjanost priložene punomoći i pravo M. K., donio je odluku kojom se ustavna tužba usvaja te joj se određuje primjerena naknada u iznosu od 6.500,00 kuna koje je okrivljeni zadržao za sebe.
Ujedno ga se tereti da je 12. kolovoza 2004. i 17. kolovoza 2004. u Zagrebu, u namjeri stjecanja nepripadne materijalne dobiti, sastavio neistinite punomoći kojima ga I. D. (preminuo 6. rujna 1997.) i P. Č. (preminuo 4. veljače 2002.) navodno ovlašćuju da ih kao odvjetnik zastupa pri Ustavnom sudu RH i da za iste prima novac i novčane vrijednosti. Na način opisan kao i u slučaju M. K., pokušao je od Ustavnog suda RH ishoditi rješenje kojim se preminulim osobama dodjeljuje novčani iznos zbog duljine trajanja parničnih postupaka, no u ostvarenju naplate traženog iznosa nije uspio s obzirom da je tijekom ustavnosudskog postupka utvrđeno da su podnositelji ustavne tužbe I. D. i P. Č. preminuli, slijedom čega je Ustavni sud donio rješenje kojim se postupak obustavlja.