Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv tri osobe zbog preprodaje heroina, neovlaštenog posjedovanja oružja i neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv dva hrvatska državljana (1979. i 1983.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe opojnih droga, te protiv hrvatske državljanke (1987.) zbog neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela. Hrvatskog državljanina (1983.) također se sumnjiči da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari. (27. 12. 2006.)
Osnovano se sumnja da su se dvojica osumnjičenika, od sredine do kraja 2006. godine, u Dubrovniku i Zagrebu, udružili u zajedničko djelovanje radi nabavljanja i distribuiranja heroina na ilegalnom narko tržištu na području Zagreba. U okviru realizacije prethodno dogovorenog djelovanja, prvoosumnjičenik je nabavljao veće količine heroina, koju je potom, u najmanje četiri navrata u količinama od 200 do 225 grama, na području Dubrovnika i Zagreba, preuzimao drugoosumnjičenik koji je prvoosumnjičeniku plaćao nakon daljnje prodaje. Drugoosumnjičenik je od prvoosumnjičenika 20. prosinca 2006. u Zagrebu preuzeo 256 grama heroina, koji je, kao i 23 grama amfetamina i 55,1 grama heptanona držao u svom stanu. U navedenom razdoblju drugoosumnjičenik je u više navrata davao trećeosumnjičenoj po 0,5 grama heroina radi konzumacije. Drugoosumnjičenik je također neovlašteno posjedovao dvije automatske puške i pištolj s pripadujućim streljivom. Osnovano se sumnja i da je trećeosumnjičena znala kako su se dvojica osumnjičenika udružila u zajedničko djelovanje radi distribucije heroina na području Zagreba, te iako svjesna da bi prijavom svojih saznanja omogućila otkrivanje i sprječavanje njihovih kriminalnih aktivnosti, ona ih nije prijavila, čime je isto tako počinila kazneno djelo neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela.