Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv tri hrvatska državljana zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, krivotvorenja službenih isprava i protuzakonitog posredovanja

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv ekonomista (1975.) zbog počinjenja dva kaznena djela poticanja na krivotvorenje službenih isprava i jednog kaznenog djela davanja mita, protiv odvjetnika (1961.) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog posredovanja, te protiv liječnika (1949.) zbog počinjenja dva kaznena djela primanja mita i dva kaznena djela krivotvorenja službenih isprava. (29. 12. 2006.)
Prvo i trećeokrivljenik terete se da su se tijekom rujna 1999. godine, u Općoj bolnici Zagreb, u ordinaciji trećeokrivljenika koju je vodio kao doktor specijalist, neurolog i psihijatar, dogovorili za iznos od 10.000 DEM, na traženje prvookrivljenika, da mu izda liječničku dokumentaciju u kojoj će biti neistinito navedeno kako prvookrivljenik boluje od neke neurološke bolesti, a koja mu je bila potrebna za sastavljanje molbe za odgodu izvršenja kazne zatvora.
Liječnik je, nakon što je primio navedeni iznos, sastavio i potpisao medicinsku dokumentaciju na ime prvookrivljenika u kojoj je neistinito naveo da se ovaj kod njega liječio u Općoj bolnici Zagreb od 1995. godine pa na dalje dijagnosticirajući mu bolest «epilepsija focalis temporalis», iako je znao da prvookrivljenik od navedene bolesti nikada nije bolovao i da se od nje nikada nije liječio.
Prvo i trećeokrivljenik se, također, terete da su se tijekom ožujka 2001. godine u Zagrebu dogovorili da za iznos od 10.000 DEM trećeokrivljenik kao liječnik izradi medicinsku dokumentacije za poznanika prvookrivljenika u kojoj će biti navedeno da ovaj boluje od neke neurološke bolesti, a sve radi prilaganja medicinske dokumentacije s tako neistinitim podacima uz molbu za odgodu za izvršenje kazne zatvora. Liječnik je 22. ožujka 2001. godine u povijest bolesti za tu osobu upisao i potpisao dijagnozu «epilepsija partialis et complexa», iako je znao da ovaj od navedene bolesti nikada nije bolovao. Za to je od njega primio iznos od 3.000 DEM, dok mu je ostatak od 7.000 DEM predao prvookrivljenik.
Drugookrivljenik se tereti da je 16. svibnja 2001. u Zagrebu, u svojoj odvjetničkoj kancelariji, prethodno se dogovorivši s prvookrivljenikom, od njega primio 80.000 DEM kako bi korištenjem svojih osobnih poznanstava i utjecaja, kojeg je stekao kao odvjetnik, ishodovao kod Komisije za pomilovanje donošenje odluke o pomilovanju za prvookrivljenika.