Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Podnijet optužni prijedlog protiv D. P. zbog nesavjesnog gospodarskog poslovanja

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu podnijelo je optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina D. P. (1962.) zbog jednog produljenog kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja – nesavjesnog gospodarskog poslovanja iz čl. 291. st. 1. i 2. Kaznenog zakona u svezi s čl. 61. Kaznenog zakona. (3. 1. 2007.)
Tereti ga se da kao voditelj poslovnice prodaje jednog trgovačkog društva u Zagrebu (odgovoran za prodaju i naplatu robe, praćenje stanja dugovanja i potraživanja poslovnice i s ovlašću za ugovaranje nabave i prodaje robe za poslovnicu) od 24. srpnja 2004. do 3. svibnja 2006. protivno odredbama čl. 8. rbr. 2. Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, uputama, nalozima i opomenama direktora te uobičajenoj praksi poslovanja, prije prvog izdavanja robe od raznih kupaca nije zatražio ni pribavljao podatke o bonitetu računa kupaca ni sredstva osiguranja naplate potraživanja (zadužnice, mjenice i sl.) u visini vrijednosti izdane robe. Ujedno ga se tereti da je izdavao robu kupcima u vrijednosti većoj od iznosa na koji je izdano sredstvo osiguranja naplate i nekim kupcima izdavao robu usprkos ranijim nenaplaćenim dospjelim računima. Na opisani način poslovao je sa ukupno 17 kupaca pri čemu nije vodio računa o naplati potraživanja za izdanu robu poslovnice što je rezultiralo da je trgovačko društvo imalo nenaplaćenih potraživanja od kupaca u iznosu od 1.804.739,46 kuna za koliko je prouzročio štetu tom trgovačkom društvu.
Protiv okrivljenika predloženo je izricanje kazne zatvora i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti odgovorne osobe u pravnoj osobi.