Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv majke i sina zatečenih u krijumčarenju zlata

Odsjek USKOK-a u Splitu podnio je Županijskom sudu u Splitu istražni zahtjev protiv državljanke BiH (1959.) zbog osnovane sumnje da je počinila kaznena djela izbjegavanja carinskog nadzora, davanja mita i krivotvorenja isprava, te njezinog sina, državljanina BiH (1980.), također zbog kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora i dva kaznena djela krivotvorenja isprava kao i zbog zlouporabe opojnih droga. (9. 1. 2007.)
Nakon što su osumnjičenici doputovali trajektom iz Ancone, 7. siječnja 2007., prilikom prelaska državne granice, carinskim službenicima na graničnom prijelazu Zadar nisu prijavili veće količine zlatnog prstenja, lančića, narukvica i drugog zlatnog nakita (ukupno oko 1888 grama) na koji se plaća poseban porez na promet. U tijeku kriminalističke obrade koju je u predmetnom slučaju provodila PU Zadarska, Postaja pomorske policije, prvoosumnjičena je policijskom službeniku koji je s njom obavljao razgovor ponudila 1.500 eura mita. Stavljajući novčanice na stol rekla mu je da uzme novac i podijeli ga s ostalim policijskim službenicima a da zauzvrat ne podnose prekršajne i kaznene prijave.
Nadalje, kod majke je u ruksaku pronađena vozačka dozvola i putovnica sa slikama njezinog sina, a koje je na njegovo traženje sakrila. Osnovano se sumnja da je drugoosumnjičenik u navedene dokumente, koji su bili izdani na ime druge osobe, stavio svoje slike u namjeri da dokumente koristi kao vlastite. Putovnicu Republike Hrvatske je i upotrijebio 6. siječnja 2007. u Anconi, prilikom ukrcaja na trajekt za Zadar. Kod drugoosumnjičenika je u putnoj torbi pronađeno i 3,3 grama hašiša u grumenu.
Protiv oboje osumnjičenika je predloženo određivanje pritvora zbog opasnosti od bijega.