Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu
Podnijet istražni zahtjev protiv dvije osobe zbog prijevare u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu podnijelo je istražni zahtjev protiv hrvatske državljanke (1960.) i hrvatskog državljanina (1957.) zbog dva kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja – prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293 st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (11. 1. 2007.)
Osnovano se sumnja da je 47-godišnjakinja kao jedini član uprave i osnivač trgovačkog društva iz Umaga, a 50-godišnjak (suprug osumnjičenice) kao jedini član i osnivač drugog trgovačkog društva iz Umaga s ciljem da za oba društva pribave protupravnu imovinsku korist počinili navedeno kazneno djelo. Odnosno, kako zakupodavac, trgovačko društvo iz Poreča, ne bi raskinuo ugovor o zakupu poslovnog prostora u Poreču s društvom osumnjičenika kao zakupoprimcem te kako bi ga koristila njihova oba trgovačka društva, u cilju neplaćanja dospjele zakupnine su kod zakupodavca stvorili uvjerenje da će platiti dospjelu neplaćenu zakupninu i usluge odvoza smeća u iznosu od 95.000,00 kuna koje njegovo društvo duguje zakupodavcu.
Osumnjičenica je kao sredstvo naplate i osiguranja plaćanja u studenom 2001. u Poreču izdala mjenicu na navedeni iznos iako je znala da se ta mjenica neće naplatiti jer je žiro račun njenog društva bio u neprekidnoj blokadi od rujna 2001. do svibnja 2002., a što je prešutjela zakupodavcu. Osumnjičenik je tu mjenicu, znajući da se ona neće naplatiti, predao društvu iz Poreča uvjeravajući zakonskog zastupnika da neće biti problema prilikom naplate mjenice i time doveli zakupodavca u zabludu. Zakupodavac je raskinuo ugovor o zakupu 31. prosinca 2001. a dug od 95.000,00 kuna nikada nije naplatio.