Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

USKOK se žalio na rješenje istražnog suca o ukidanju pritvora protiv četvorice pritvorenika od kojih je jedan suorganizator zločinačke organizacije koja je preprodavala heroin na Korčuli a ostala trojica su pripadnici te zločinačke organizacije

Odsjek USKOK-a u Splitu podnio je žalbu protiv jučerašnjeg rješenja istražnog suca Županijskog suda u Splitu kojim je ukinut pritvor četvorici pritvorenika protiv kojih je u tijeku istraga zbog postojanja osnovane sumnje da je jedan kao suorganizator, a ostala trojica da su kao pripadnici zločinačke organizacije preprodavali heroin na Korčuli i time počinili kazneno djelo zlouporabe opojnih droga iz članka 173. stavak 3. Kaznenog zakona. U istrazi je predloženo ispitivanje niza svjedoka koji do sada nisu ispitani. (20. 1. 2007.)

Navedeni osumnjičenici, koji su jučer pušteni na slobodu, bili su pritvoreni zbog dvije zakonske osnove za određivanje pritvora. Prva je postojanje opravdane bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti istovrsno kazneno djelo zbog kojeg su se nalazili u pritvoru ili neko drugo kazneno djelo, a druga je postojanje osobito teških okolnosti počinjenja predmetnog kaznenog djela.
Istražni sudac je jučerašnje rješenje o ukidanju pritvora obrazložio time da osumnjičenici nisu ranije osuđivani pa ne postoji bojazan da bi puštanjem na slobodu mogli ponoviti istovrsno kazneno djelo, te da njihova uloga u počinjenju kaznenog djela nije takvog intenziteta da bi bilo neophodno, zbog postojanja posebno teških okolnosti djela, njihovo daljnje zadržavanje u pritvoru.
Napominjemo kako je prije tri dana, 17. siječnja 2007., vijeće Županijskog suda u Splitu odbilo trojici od četiri navedena osumnjičenika žalbe koje su bili podnijeli zbog odluke istražnog suca o produljenju pritvora.
Potrebu produljenja pritvora vijeće je obrazložilo time da su osumnjičenici konzumenti opojnih droga, bez stalnih i redovitih prihoda, te da ih se sumnjiči za preprodaju veće količine teške opojne droge koju su kroz dulje vremensko razdoblje prodavali većem broju osoba čime bi došlo do većeg oštećenja zdravlja većeg broja ljudi.

USKOK smatra da razlozi za određivanje pritvora i nadalje egzistiraju u odnosu na svu četvoricu osumnjičenika. Stoga je podnesena žalba na rješenje o ukidanju pritvora a istražnom sucu predloženo da protiv osumnjičenika ponovo odredi pritvor zbog obje zakonske osnove zbog kojih je i ranije bio određen.