Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Zbog «pranja novca» podnijet zahtjev za proširenje istrage protiv troje organizatora zločinačke organizacije koja je preprodavala heroin na Korčuli

Odsjek USKOK-a u Splitu podnio je istražnom sucu Županijskog suda u Splitu zahtjev za proširenje istrage protiv troje osumnjičenika - organizatora zločinačke organizacije, i to protiv dva hrvatska državljana (1975. i 1979.) i jedne hrvatske državljanke (1971.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prikrivanja protuzakonito dobivenog novca (25. 1. 2007.)

Prema rješenju istražnog suca Županijskog suda u Splitu iz studenog 2006. godine provodi se istraga protiv organizatora i pripadnika zločinačke organizacije koja je preprodavala heroin na Korčuli zbog kaznenih djela zlouporabe opojnih droga kojima je pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od najmanje 10 milijuna kuna.
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni radi prikrivanja stvarnog izvora protupravno stečenog novca raspolagali dijelom tako stečenih novčanih sredstava u iznosu od najmanje dva milijuna kuna i to polaganjem novca na bankovne račune, ulaganjem u poslovanje svojih trgovačkih društava i obrta, kupovanjem osobnih automobila, plovila, motocikala i drugih pokretnina te kupovanjem i izgradnjom nekretnina.
Radi osiguranja oduzimanja protupravne imovinske koristi od dvoje osumnjičenika (1979. i 1971.) sudu je predloženo da, uz ranije određene mjere osiguranja, odredi i privremene mjere osiguranja kojima bi se bankama zabranilo raspolaganje novčanim sredstvima pohranjenim na kunskim i deviznim računima otvorenim na ime osumnjičenice (1971.) i tako spriječilo raspolaganje novcem te osumnjičeniku (1979.) zabranilo otuđenje ili opterećenje osobnog automobila.
Istražnom sucu također je predloženo i određivanje pritvora protiv osumnjičene hrvatske državljanke (1971.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi boravkom na slobodi mogla uništiti i izmijeniti tragove važne za kazneni postupak i utjecati na svjedoke te zbog postojanja bojazni da će ponoviti kazneno djelo kao i zbog postojanja posebno teških okolnosti djela.

Istražni sudac prihvatio je zahtjev USKOK-a i donio rješenje o proširenju istrage protiv troje osumnjičenika.
Također, sud je prihvatio prijedlog za određivanje pritvora protiv osumnjičenice (1971.) zbog dvije zakonske osnove, i to zbog posebno teškog karaktera počinjenih kaznenih djela i zbog postojanja osnovane bojazni da bi boravkom na slobodi mogla ometati kazneni postupak i utjecati na svjedoke ili druge sudionike.