Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Puli
Podnijeta optužnica protiv L. D. zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i zlouporabe položaja

Županijsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je pred Županijskim sudom u Puli optužnicu protiv L. D. zbog kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292 st. 1 alinea 6 i st. 2 Kaznenog zakona i zlouporabe položaja iz čl. 337 st. 1, 3 i 4 KZ-a. (30. 1. 2007.)
Optužnicom joj se stavlja na teret da je kao načelnica i predsjednica poglavarstva općine u postupku raspisivanja natječaja, sklapanja ugovora i izmjena prostorno planskih dokumenata zlouporabom ovlasti poduzela više radnji (na nedozvoljeni način omogućila povlašteni položaj trgovačkom društvu u natječajnom postupku, a zatim svojevoljno i bez odluke Poglavarstva pokrenula postupak prenamjene zemljišta iz rekreativnog u zonu izgradnje komercijalnog i odmarališnog turizma) u cilju da trgovačkom društvu iz Poreča omogući pribavljanje imovinske koristi od 41.620.449,00 kuna, a pri tome je postupala protivno propisima Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o obveznim odnosima i Statutu te općine.
Ujedno ju se optužnicom tereti da je na sličan način zlouporabom istih službenih svojstava, a u namjeri da vlasnicima zemljišta u k.o. Peroj svakom, omogući znatno povećanje cijena, odnosno vrijednosti, bez suglasnosti Poglavarstva inicirala promjenu namjene građevinskog zemljišta iz zone rekreacije u zonu komercijalnog turizma. Na taj je način svaki od vlasnika stekao korist u iznosu od 627.000,00 kuna.