Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv bivšeg župana Šibensko-kninske županije

Nakon provedene istrage, Odsjek USKOK-a u Splitu podigao je optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv bivšeg župana Šibensko-kninske županije zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti iz članka 338. Kaznenog zakona. (2. 2. 2007.)
Okrivljenika se tereti da je, koristeći svoj položaj župana Šibensko-kninske županije, od lipnja 2002. do kraja 2004. godine u Šibeniku, pribavio imovinsku korist tvrtki čiji je direktor i osnivač u iznosu od oko 165.000 kuna.
Ta je tvrtka bez provedenog javnog natječaja i bez valjanog ugovora, od lipnja 2002. do svibnja 2004. godine, pružala usluge tjelesne zaštite imovine na objektu poslovne zgrade navedene županije. Okrivljenik je, od lipnja 2002. do svibnja 2004. godine, kao direktor te tvrtke, davao naloge za redovito mjesečno ispostavljanje faktura i računa za obavljene usluge čiju je isplatu potom, kao župan, odobravao.
U svibnju 2004. godine je protivno odredbama Uredbe o postupku nabave roba, radova i usluga male vrijednosti, u ime Šibensko-kninske županije, direktnom pogodbom i bez prethodno provedenog postupka javnog prikupljanja ponuda te bez pribavljanja suglasnosti Ureda za javnu nabavu, zaključio ugovor o pružanju usluga tjelesne zaštite imovine na objektu poslovne zgrade Županije s tom tvrtkom, potpisavši ugovor kao direktor tvrtke.
Na opisani način je okrivljenik iskoristio položaj župana kako bi pribavio imovinsku korist u svojoj privatnoj djelatnosti.