Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv trojice djelatnika HEP-a zbog primanja mita

USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv dvojice hrvatskih državljana (1953. i 1969.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo primanja mita i hrvatskog državljanina (1971.) zbog pomaganja u primanju mita. (2. 2. 2007.)
Osnovano se sumnja da su dvojica osumnjičenika (1953. i 1969.), kao djelatnici HEP-a DP Elektra Zagreb i utvrditelji neovlaštene potrošnje, nakon što su u jednom frizerskom salonu 30. siječnja 2007. obavili kontrolu potrošača te o istoj sastavili zapisnik kojim su konstatirali neovlašteno korištenje snage električne energiji, vlasnici tog salona i njenom suprugu poručili preko osumnjičenika (1971.) koji je također djelatnik HEP-a, da novčana kazna za utvrđenu nepravilnost iznosi 104.000 kuna ali da zapisnik mogu i ne proslijediti u daljnju proceduru radi naplate novčane kazne ukoliko im preda iznos od 26.000 kuna.
Suprug vlasnice frizerskog salona je 1. veljače 2007., u jednom caffe baru, predao osumnjičeniku (1971.) iznos od 2.000 eura.
Novčanice su prethodno bile označene, a u trenutku predaje novčanica policijski službenici uhitili su tog osumnjičenika, te potom i drugu dvojicu.
U istražnom zahtjevu je predloženo određivanje pritvora protiv svih osumnjičenika zbog postojanja osnovane sumnje da bi boravkom na slobodi utjecali na svjedoke.