Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Optužene četiri osobe zbog zlouporabe opojnih droga i jedna osoba zbog sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv četiri osobe zbog zlouporabe opojnih droga (1971., 1958., 1980., 1975.), od kojih su trojica hrvatski državljani, a jedan uz hrvatsko ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine, te protiv hrvatske državljanke (1976.) zbog sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti. (12. 2. 2007.)
Prvog i drugog okrivljenika optužnicom se tereti za udruživanje radi prodaje heroina na ilegalnom narko tržištu. Prvookrivljenik je tijekom 2006. godine nabavljao veće količine heroina koji je drugookrivljenik potom preuzimao i skrivao, dok je prvookrivljenik pronalazio kupce bilo neposrednim kontaktima ili putem telefona. Tada je drugookrivljenik, prema prethodnom dogovoru, isporučivao prvookrivljeniku zatražene količine droge koju je prvookrivljenik prepakiravao u manje paketiće i prodavao ovisnicima na području Zagreba.
Na opisani način su u rujnu i listopadu 2006. godine prodali oko 20 grama heroina. Drogu su, između ostalog, prodavali i trećeokrivljeniku kod kojeg je u listopadu 2006. godine pronađeno pet paketića u kojima se nalazilo po 0,4 grama heroina kao i 20 tableta heptanona.
Četvrtookrivljenika se tereti za posjedovanje pet grama heroina koji je u studenom 2006. godine kupio od prvookrivljenika, a koji paketić je progutao za vrijeme policijskog legitimiranja. 
Znajući da četvrtookrivljenik, inače dečko petookrivljene, kod sebe drži paketić s drogom, ona je, uočivši da mu se približavaju djelatnici policije a kako bi ih onemogućila u legitimiranju i oduzimanju heroina, napala policijskog službenika udarivši ga tri puta nogom u predjelu desnog ramena i rebara.
Protiv prvog, drugog i trećeg okrivljenika, koji se nalaze u pritvoru, u optužnici je predloženo produljenje pritvora zbog postojanja opravdane bojazni da bi boravkom na slobodi nastavili s činjenjem istovrsnih kaznenih djela.