Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog preprodaje heroina, neovlaštenog posjedovanja oružja, neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela i pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dva hrvatska državljana (1979. i 1983.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe opojnih droga, te protiv hrvatske državljanke (1987.) zbog neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela i pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela. Hrvatskog državljanina (1983.) također se tereti za počinjenje kaznenog djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari. (21. 2. 2007.)
Dvojica okrivljenika se terete da su se, od sredine do kraja 2006. godine, u Dubrovniku i Zagrebu, udružili u zajedničko djelovanje radi nabavljanja i distribuiranja heroina na ilegalnom narko tržištu na području Zagreba. U okviru realizacije prethodno dogovorenog djelovanja, prvookrivljenik je nabavljao veće količine heroina, koji je potom u najmanje četiri navrata, u količinama od 200 do 225 grama, na području Dubrovnika i Zagreba, preuzimao drugookrivljenik radi daljnje distribucije. Drugookrivljenik je, 20. prosinca 2006. u Zagrebu, od prvookrivljenika preuzeo 256 grama heroina, koji je kao i 24 grama amfetamina i 65 grama metadona držao u svom stanu. U navedenom razdoblju drugookrivljenik je u više navrata davao trećeokrivljenici po 0,5 grama heroina radi konzumacije. Drugookrivljenik je također neovlašteno posjedovao dvije automatske puške i pištolj s pripadujućim streljivom. Trećeokrivljenica se tereti da je znala kako su se dvojica okrivljenika udružila u zajedničko djelovanje radi distribucije heroina na području Zagreba i u tom cilju nabavljali i prodavali heroin, te iako svjesna da bi prijavom svojih saznanja omogućila otkrivanje i sprječavanje njihovih kriminalnih aktivnosti, ona ih nije prijavila, čime je počinila kazneno djelo neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela. Istoj okrivljenici na teret se stavlja i pomaganje počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela. Ona je, naime, u prosincu 2006., godine, u Zagrebu, iako je znala da se drugookrivljenik mora javiti u zatvor u Zagrebu radi izvršenja zatvorske kazne i kako bi mu pomogla da izbjegne izvršenje zatvorske kazne, unajmila stan u Zagrebu u kojem je ovaj potom neprijavljeno boravio.