Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Potpisan Protokol o suradnji i uspostavi međuinstitucionalne radne skupine za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma

Ministarstvo pravosuđa, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova – Ravnateljstvo policije, Ministarstvo financija (Ured za sprječavanje pranja novca, Carinska uprava, Porezna uprava, Devizni inspektorat, Financijska policija), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hrvatska narodna banka i Sigurnosno-obavještajna agencija potpisnice su Protokola o suradnji i uspostavi međuinstitucionalne radne skupine za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma koji je danas potpisan u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. (21. 2. 2007.)

Protokol su potpisali Ana Lovrin - Ministarstvo pravosuđa, Mladen Bajić - Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, Ivica Kirin - Ministarstvo unutarnjih poslova – Ravnateljstvo policije, Ivan Šuker - Ministarstvo financija (Ured za sprječavanje pranja novca, Carinska uprava, Porezna uprava, Devizni inspektorat, Financijska policija), Ante Samodol - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, viceguverner Davor Holjevac - Hrvatska narodna banka i Tomislav Karamarko - Sigurnosno-obavještajna agencija.

Potpisan Protokol o suradnji i uspostavi međuinstitucionalne radne skupine za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma

Potpisivanju je nazočio Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert, Šef Odjela za provedbu projekata, gospodarski razvoj, pravosuđe i unutarnje poslove Constantino Longares Barrio i Voditelj Projekata Fulvio Bianconi te savjetnik projekta „CARDS 2003 – sprječavanje i borba protiv pranja novca“ u Hrvatskoj Thomas Hansa.

Potpisan Protokol o suradnji i uspostavi međuinstitucionalne radne skupine za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma Potpisan Protokol o suradnji i uspostavi međuinstitucionalne radne skupine za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma

Potpisani Protokol dio je prve komponente CARDS-a 2003 koja se odnosi na jačanje kapaciteta za sprječavanje pranja novca i rezultat je rada na radionicama koje su, do sada, u sklopu tog projekta provedene u suradnji s austrijskim twining partnerom i uz potporu Fulvia Bianconia iz Europske komisije, zaduženog za praćenje provedbe ovog projekta.
Protokol o suradnji daje rješenja za međusobnu suradnju kroz stvaranje međuinstitucionalne radnje skupine i omogućava strukturalne konzultacije u svezi slučajeva pranja novca.

Potpisan Protokol o suradnji i uspostavi međuinstitucionalne radne skupine za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma

Sprječavanje pranja novca bitna je komponenta borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije i potpisivanjem Protokola učinjen je korak više da sva državna tijela zajedničkim naporom poduzimaju nužne mjere i akcije kako bi počinitelji tih kaznenih djela bili otkriveni i sankcionirani. Ujedno je Protokol tim važniji što je dio akcijskog plana za sprječavanje pranja novca Vlade Republike Hrvatske čija je draft verzija napravljena i koja je dostavljena Bruxelesu radi davanja mišljenja.