Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podnijet istražni zahtjev protiv tri osobe zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku istražni zahtjev protiv hrvatskih državljana (1958., 1966. i 1950.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (26. 2. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici početkom svibnja 1995. godine u Dalju, tijekom oružane pobune lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, kao pripadnici paravojne postrojbe vojne policije, protivno odredbama međunarodnog ratnog prava, prilikom ispitivanja hrvatskog državljanina A. K. (1946.) tukli ga rukama, nogama i policijskom palicom po glavi i tijelu te mu nanijeli teške i po život opasne ozljede od kojih je on istoga dana preminuo.
Protiv svih osumnjičenika u istražnom je zahtjevu predloženo određivanje pritvora zbog opasnosti od ometanja istrage i posebno teških okolnosti pod kojima je djelo počinjeno, a u odnosu na prvoosumnjičenog koji nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske i zbog opasnosti od bijega.