Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Zatražena kriminalistička obrada i provođenje istražnih radnji zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu zatražilo je kriminalističku obradu kao i provođenje hitnih istražnih radnji zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti - dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 271. st. 1. u svezi čl. 263. st. 1. Kaznenog zakona počinjenog na štetu Zdravka Martinovića. (27. 2. 2007.)
Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je, nakon što je 26. veljače 2007. zaprimilo prvo izvješće Policijske uprave Karlovačke o trovanju Zdravka Martinovića do kojeg je došlo u blizini kruga trgovačkog društva Karlovačka pivovara d.d. Karlovac oko 18,45 sati još 23. veljače 2007., zatražilo istog dana od PU Karlovačke kriminalističku obradu, a posebno izuzimanje dokumentacije od navedenog trgovačkog društva koja se odnosi na proces proizvodnje u kojem se koristi amonijak, njegovom uskladištenju i količinama koje nastaju u procesu proizvodnje te njegovom odlaganju kao i posebno obavljanje čitavog niza razgovora sa svim djelatnicima Karlovačke pivovare koji rade na ovim postrojenjima ta sa stanovnicima koji žive neposredno uz pivovaru i onima koji su pružili pomoć Zdravku Martinoviću.
U međuvremenu, nakon što je zaprimljen nalaz Opće bolnice Karlovac iz kojeg neprijeporno proizlazi da je laboratorijskom pretragom kod Zdravka Martinovića utvrđena visoka koncentracija amonijaka koja višestruko prelazi granicu dopuštenog, Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu zatražilo je dodatno izuzimanje uzoraka krvi i drugih potrebnih sadržaja Zdravka Martinovića radi dodatne analize kod Centra za kriminalistička vještačenja, a isto tako njegov uginuli pas prebačen je na Veterinarski institut u Zagrebu radi obdukcije i analize.
Istovremeno sa kriminalističkom obradom, inspekcijski nadzor u svezi ovog događaja obavile su i Inspekcija za zaštitu okoliša, Vodoprivredna inspekcija, Inspekcija rada i Sanitarna inspekcija od kojih je Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu također zatražilo žurno dostavljanje rezultata njihovih inspekcijskih pregleda.
Konačno, pored zahtjeva za kriminalističkom obradom prema PU Karlovačkoj, 26. veljače 2007. zatraženo je od Istražnog centra Županijskog suda u Karlovcu hitno provođenje većeg broja istražnih radnji u cilju osiguranja dokaza za utvrđivanje odgovornosti za sada nepoznatih odgovornih osoba, pa i same kaznene odgovornosti pravne osobe, zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom Zdravka Martinovića.