Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv majke i sina zbog davanja mita, izbjegavanja carinskog nadzora i krivotvorenja isprava

Odsjek USKOK-a u Splitu podigao je pred Županijskom sudom u Splitu optužnicu protiv državljanke Bosne i Hercegovine (1959.) zbog počinjenja kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora, davanja mita i krivotvorenja isprava, te njezinog sina, državljanina BiH (1980.), također zbog kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora i dva kaznena djela krivotvorenja isprava kao i zbog kaznenog djela zlouporabe opojnih droga. (2. 3. 2007.)
Okrivljenike se tereti da, nakon što su 7. siječnja 2007. doputovali trajektom iz Ancone u Zadar, prilikom prelaska državne granice carinskim službenicima na graničnom prijelazu nisu prijavili veće količine zlatnog prstenja, lančića, narukvica i drugog zlatnog nakita (ukupno oko 1887 grama) na koji se plaća poseban porez na promet. U tijeku kriminalističke obrade koju su u predmetnom slučaju provodili policijski službenici PU Zadarske, Postaje pomorske policije, prvookrivljena je policijskom službeniku, koji je s njom obavljao razgovor, ponudila 1.500 eura mita. Stavljajući novčanice na stol rekla mu je da uzme novac i podijeli ga s ostalim policijskim službenicima, a zauzvrat da je pusti, odnosno da se protiv nje ne poduzimaju daljnje službene radnje.
Nadalje, kod majke su u ruksaku pronađeni krivotvorene vozačka dozvola Republike Hrvatske i putovnica Republike Hrvatske sa slikama njenog sina, a koje je ona na njegovo traženje sakrila. Drugookrivljenik je u navedene krivotvorene dokumente, koji su izdani na ime druge osobe, stavio svoje slike u namjeri da ih koristi kao vlastite, pa je takvu putovnicu RH i upotrijebio 6. siječnja 2007. u Anconi, prilikom ukrcaja na trajekt za Zadar. Kod drugoookrivljenika je u putnoj torbi pronađeno i 3,29 grama hašiša u grumenu.
Za okrivljenike, koji se nalaze u pritvoru, predloženo je produljenje pritvora.