Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet istražni zahtjev protiv hrvatske državljanke zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je istražni zahtjev protiv hrvatske državljanke (1943.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja - zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292 st. 1 i 2 Kaznenog zakona i kazneno djelo povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 287 Kaznenog zakona. (6. 3. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da je kao ravnateljica Poliklinike iz Zagreba od 1. siječnja 2000. do 31. prosinca 2002., pružala usluge pacijentima te iste naplaćivala prema ovjerenom cjeniku, a da istovremeno protivno odredbama članka 37. Zakona o računovodstvu te članka 55. stavka 1. Općeg Poreznog zakona sve obavljene usluge nije evidentirala u poslovnim knjigama, umanjujući osnovicu za oporezivanje. Osnovano se sumnja da je opisanim ostvarila prihode koje protivno odredbama članka 19. i 20. Zakona o porezu na dohodak nije evidentirala prilikom podnošenja poreznih prijava te da je postupajući na opisani način u navedenom razdoblju oštetila je Državni proračun Republike Hrvatske za ukupni iznos od oko 698.200,00 kuna.