Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv više osoba zbog iznude, lihvarskih ugovora, sprječavanja dokazivanja, zlouporabe opojnih droga, nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, zlouporabe položaja i ovlasti, te prikrivanja protuzakonito dobivenog novca

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je pred Općinskim sudom u Rijeci optužnicu protiv sedam hrvatskih državljana J. D. (1966.), V. S. (1965.), Ž. L. (1949.), H. Ć. (1953.), V. D. (1958.), D. M. (1959.), B. L. (1968.) i protiv tri hrvatske državljanke S. V. (1960.), M. K. (1975.) i Š. D. (1965.) zbog počinjenja dva kaznena djela iznude, dva kaznena djela lihvarskog ugovora, dva kaznena djela sprječavanja dokazivanja, dva kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, te kaznenih djela zlouporabe opojnih droga, zlouporabe položaja i ovlasti i prikrivanja protuzakonito dobivenog novca. (6. 3. 2007.)
Okrivljene J. D., V. S., Ž. L. i S. V. tereti se da su tijekom travnja, svibnja i lipnja 2006.godine, po dogovoru i u namjeri da si pribave nepripadnu materijalnu korist od jednog građanina Rijeke zatražili iznos od 300.000,00 €, dajući mu na znanje opasnost po njegov život kao i život njegova sina. Nadalje, u optužnici se okrivljene J. D., Ž. L., H. Ć., V. D., D. M. i B. L. terete da su od 4. do 7. rujna 2006. godine u Rijeci, dogovorno, s ciljem da olakšaju obranu okrivljenika u kaznenom postupku pred istražnim sucem u Rijeci zbog počinjenja kaznenog djela iz članka 263. stavak 1. KZ-a, a koji je prijatelj prvookrivljenika, uporabili oblik prisile prema dvojici svjedoka u navedenom postupku, te naveli dva svjedoka na davanje lažnog iskaza, te je jedan od njih takav lažan iskaz i dao pred istražnim sucem. Okrivljeni V. D., kao odvjetnik je sudjelovao u počinjenju predmetnog kaznenog djela navodivši jednog od svjedoka kako treba iskazivati pred istražnim sucem. U istom kaznenom djelu sudjelovao je i B. L., koji je sudjelovao u kriminalističkoj obradi kao policajac, da bi u inkriminiranom periodu zajedno s ostalim okrivljenima sudjelovao u «prepariranju» jednog svjedoka, na koji način je kao odgovorna osoba zlouporabio svoj položaj.
Okrivljenog J. D. tereti se i za neovlašteno posjedovanje droge, te neovlašteno posjedovanje oružja i streljiva, a za ovo posljednje djelo se tereti i okrivljenog V. S.
Okrivljenog J. D. tereti se da je jednom građaninu Rijeke 2003. godine posudio iznos od 5.000,00 € i 500,00 USD, da bi taj dug do početka 2006. godine porastao na iznos od 60.000,00 €, te je stoga zatražio da mu prepiše stan na njegovo ime, a u cilju prikrivanja kaznenog djela vlasništvo nad stanom je kasnije prepisao na okrivljenog Ž. L., a na kraju na okrivljenog M. K., dok je S. V., znajući za sve to, kao javni bilježnik, ovjeravala potpise i solemnizirala ugovore, čime je pomagala u izvršenju kaznenog djela lihvarskog ugovora, te nesavjesno postupala u obavljanju službe.
Ujedno, okrivljenog, J. D. se tereti da je od 2002. godine do 2006. godine, nakon što je jednom građaninu Rijeke posudio iznos od 7.000,00 €, kontinuiranim pritiscima od istog iznudio stan, a od jedne građanke Umaga nakon posudbe 40.000,00 €, upisao se kao vlasnik njezinog stana i poslovnog prostora, da bi i nakon što je ista vratila dug i nadalje potraživao još 110.000,00 €.
Kako si je okrivljeni J. D. čineći kaznena djela pribavio znatna novčana sredstva i nekretnine, te radi prikrivanja stvarnog izvora protupravno stečenog novca i nekretnina istima raspolagao na način da je sklapao pravne poslove u svezi kupoprodaje nekretnina, novac pozajmljivao trećim osobama, koristio ga za kupovanje osobnog vozila, te novac polagao na bankovne račune i gradio stambene objekte, to se isti tereti i za kazneno djelo prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, a okrivljene M. K. i Š. D. da su sudjelovale u sklapanju pravnih poslova pristajući da predmetne pokretnine i nekretnine glase na njihovo ime, iako su znale da su iste pribavljene kaznenim djelima, te su time također počinile predmetno kazneno djelo.
Okrivljeni J. D., Ž. L. i S. V. nalaze se u pritvoru Zatvora u Rijeci, a optužnicom je predloženo produljenje pritvora protiv njih.