Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Usvojena žalba državnog odvjetnika na oslobađajuću presudu protiv više okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu zaprimilo je rješenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojim se prihvaća žalba državnog odvjetnika, ukida prvostupanjska presuda u kaznenom predmetu protiv okrivljenih L. M., Z. R., Z. M. i I. O. zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH, i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH, i predmet vraća sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. (7. 3. 2007.)
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu okrivljenici se terete da su 29. rujna 1991. u Bjelovaru, svi prema prethodnom dogovoru radi ubijanja ratnih zarobljenika i jednog civila, koji su se nalazili u PU Bjelovar, okrivljeni L. M. naredio dežurnom operativnom da preda ključ ostaloj trojici optuženih kako bi mogli odvesti ratne zarobljenike, što je dežurni operativni i učinio. Ostala trojica okrivljenih su iz podrumskih prostorija izveli šest pripadnika JNA, te jednog civila i odvezli ih u šumu nedaleko M. K., gdje su u njih ispalili više projektila iz automatskih pušaka, zadavši im prostrijelne rane od kojih je njih šestero na mjestu događaja preminulo, dok je civil preživio s teškim tjelesnim ozljedama.
Vrhovni sud RH je utvrdio da prvostupanjski sud nije pravilno utvrdio bitne činjenice koje se odnose na kaznenu odgovornost svih optuženika za citirana kaznena djela, te je naložio prvostupanjskom sudu da na ponovnom suđenju, nakon provođenja svih već provedenih dokaza, te analize i ocjene cjelokupnog raspravnog materijala, ispita i ocijeni da li se na strani optuženika radi o supočiniteljstvu u ostvarenju citiranih kaznenih djela ili su oni svojim nesporno utvrđenim radnjama počinili kaznena djela pomaganjem u počinjenju citiranih kaznenih djela.