Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Izjavljena žalba protiv rješenja Županijskog suda u Karlovcu o odbijanju prijedloga za zadržavanje i podnijet istražni zahtjev protiv šestero osumnjičenih osoba zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je istražni zahtjev Županijskom sudu u Karlovcu protiv G. L. (1965.), S. S. (1973.), Z. O. (1972.), M. T. (1967.), M. K. (1954.) i trgovačkog društva iz Karlovca zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 271 st. 1 u svezi čl. 263 st. 1 KZ-a, te je zatražilo određivanje pritvora i mjera opreza. (8. 3. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da je krajem studenog 2006. godine u Karlovcu, osumnjičeni L. G. naložio trajno ispuštanje ugljičnog dioksida koji nastaje u procesu fermentacije kroz ventil za odvodnju nečistog CO2, a osumnjičeni S. S. organizirao da se sav ugljični dioksid koji je nastajao i koristio se u procesu fermentacije ispušta iz fermentora u kanal za odvodnju otpadnih i oborinskih voda kroz koji je otjecao van kruga pivovare sve do Pivarskog potoka, a da su osumnjičeni Z. O., M. T. i M. K. dozvolili nastavak proizvodnje na ovaj način.
Uslijed svega navedenog, 23. veljače 2007. ispuštena je velika količina ugljičnog dioksida što je imalo za posljedicu da je zbog prisutne količine ugljičnog dioksida u usjeku potoka bila smanjena količina kisika u zraku, pa kad je Zdravko Martinović, koji je uz potok šetao psa, došao do tog mjesta, upravo uslijed visoke koncentracije ugljičnog dioksida došlo je do uginuća psa, a Zdravko Martinović je izgubio svijest te je zbog niske razine kisika došlo do teškog oštećenja njegova organizma.
Postoji osnovana sumnja da; kako pravna osoba, a nakon što su njeni rukovoditelji na gore opisani način počinili kazneno djelo, nije osigurala sigurno zbrinjavanje nastalog ugljičnog dioksida što je dovelo do stradavanja Zdravka Martinovića; je i sama počinila teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.
Kako Županijski sud u Karlovcu nije prihvatio prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu za zadržavanje osumnjičenika, to je državno odvjetništvo izjavilo žalbu na rješenje Županijskog suda u Karlovcu, a u istražnom zahtjevu predložili su da se protiv osumnjičenika odredi pritvor jer i tijekom kaznenog postupka mogu utjecati na svjedoke.