Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv pet osoba zbog trgovine ljudima

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv jedne hrvatske državljanke (1962.) i četiri hrvatska državljana (1965., 1966., 1957. i 1975.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo trgovine ljudima i ropstva. (9. 3. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici, od svibnja 2002. do siječnja 2007., u Švicarskoj, nakon što se prvoosumnjičena povezala s ostalim osumnjičenicima, namamljivali djevojke i žene mlađe životne dobi u Švicarsku radi bavljenja prostitucijom. U navedenom razdoblju osumnjičenici su ukupno šest djevojaka, na razne načine, namamili da dođu u Zurich. Tamo su ih smještali u iznajmljene stanove. Odmah po njihovom dolasku prvoosumnjičena im je oduzimala putne isprave. Kako bi ih prisilili na pružanje seksualnih usluga većem broju osoba uz naplatu i savladali njihov otpor, prema prethodnom dogovoru prvoosumnjičene s drugo i trećeosumnjičenikom, kao i nepoznatom osobom, djevojkama su prijetili ubojstvom, tukli ih i prisiljavali na uživanje opojnih droga. One su u strahu na sve pristale i pružale su seksualne usluge raznim nepoznatim osobama koje su osumnjičenici dovodili za cijenu od 150 CHF. Novac su osumnjičenici kasnije među sobom dijelili.
U istražnom zahtjevu predloženo je da se trećem, četvrtom i petom osumnjičenom produži pritvor te da se u odnosu na prvog i drugog osumnjičenika odredi pritvor.