Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet optužni prijedlog zbog oštećenja, uništenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog ili prirodnog dobra i ugrožavanja okoliša otpadom

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je optužni prijedlog protiv odgovorne osobe A. S. (1955.) i jednog trgovačkog društva te odgovorne osobe S. G. (1945.) i drugog trgovačkog društva zbog kaznenih djela oštećenja, uništenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog ili prirodnog dobra iz čl. 325. st. 3. u svezi st. 1. Kaznenog zakona i kaznenih djela ugrožavanja okoliša otpadom iz čl. 252. st. 1. istog Zakona, a sve u svezi s čl. 3. st. 1. i 2. i čl. 10. st. 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kazneno djelo. (16. 3. 2007.)
Optužnim prijedlog ih se tereti da su od 3. do 5. ožujka 2007. u Kaštel Novom, A. S. kao investitor i vlasnik trgovačkog društva i S. G. kao izvođač radova i vlasnik drugog trgovačkog društva, suprotno odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, porušili zgrade neposredno vezane uz kaštelanski dvorac – Kaštela Ćipiko, iako su znali da se radi o kulturnom dobru od nacionalnog značenja. Također se terete da su protivno odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, otpadni materijal od tih porušenih zgrada bacili u more i uz obalu, čime se mogu pogoršati uvjeti života ljudi. Za okrivljenike je predloženo izricanje zatvorskih kazni, a za pravne osobe novčanih kazni.
Pored ovog postupka, državno odvjetništvo će nastaviti sa daljnjom obradom, koja treba rasvijetliti okolnosti vezane uz protupravnu gradnju i postupak upravnih organa prilikom izdavanja građevinske dozvole i obavljanja nadzora.