Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet zahtjev za proširenje istrage protiv inženjera Hrvatskih voda zbog zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti i zlouporabe položaja i ovlasti

Nakon što je u prosincu 2006. godine protiv hrvatskog državljanina (1953.) podnijet istražni zahtjev Županijskom sudu u Zagrebu zbog osnovane sumnje da je kao samostalni inženjer zaposlen u Hrvatskim vodama počinio kazneno djelo zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, podnijet je i zahtjev za proširenje istrage protiv istog osumnjičenika zbog osnovane sumnje da je počinio još deset kaznenih djela zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti i jedno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. (19. 3. 2007.)
Osnovano se sumnja da je 53-godišnjak, od 2001. do 2006. godine, u svojstvu samostalnog inženjera Hrvatskih voda, ovlašten za rješavanje i potpisivanje u upravnim stvarima u prvom stupnju za predmete i poslove koji se odnose na izdavanje vodopravnih uvjeta, suglasnosti i dozvola te zadužen za vođenje postupka izdavanja vodopravne dozvole, u deset navrata, u Bjelovaru, Rovišću, Vrbovcu, Čazmi, Siščanima i Gudovcu, tražio od odgovornih osoba u različitim trgovačkim društvima da za izradu potrebne dokumentacije za izdavanje vodopravne dozvole angažiraju tvrtku u vlasništvu njegove supruge u cilju da toj tvrtki pribavi materijalnu korist. Oni su tako i postupali kako bi od Hrvatskih voda ishodovali vodopravne dozvole.
Na takav je način tvrtka njegove supruge pribavila korist od najmanje 145.000 kuna.
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni u lipnju 2005. godine u Predavcu, u istoj funkciji, nakon što je u okviru obavljanja svog posla saznao kako je Ured državne uprave u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 3. lipnja 2005. donio rješenje kojim se zabranjuje jednom vlasniku obrta daljnje obavljanje gospodarske djelatnosti, u nakani pribavljanja materijalne dobiti za sebe, posjetio obrtnika i njegovu suprugu te im rekao kako im za 10.000 kuna može pribaviti potrebitu dokumentaciju za izdavanje vodopravne dozvole koja im je neophodna za ponovno započinjanje rada u njihovom obrtu. Nakon što su pristali na takav prijedlog, osumnjičenik im je pribavio potrebnu dokumentaciju. Za tu su uslugu osumnjičeniku platili na ruke u tri navrata iznose od 200 eura, 2.800 kuna te 4.350 kuna.