Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podignut optužni prijedlog protiv G. K., M. P., M. A., M. F. i M. M. zbog prijevare i krivotvorenja isprave i pomaganja u prijevari

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je pred Općinskim sudom u Karlovcu optužni prijedlog protiv G. K. (1969.) zbog kaznenih djela prijevare iz čl. 224 st. 1 i 4 Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 311 st. 1 i 2 KZ-a, a protiv M. P. (1979.), M. A. (1984.), M. F. (1961.) i M. M. (1981.) zbog kaznenog djela pomaganja u prijevari iz čl. 224 st. 1 i 4 KZ-a u svezi čl. 38 KZ-a. Ujedno je u optužnom prijedlogu protiv G. K., koji se nalazi u pritvoru, zatraženo produljenje pritvora temeljem čl. 102 st. 1 točka 1, 2 i 3 ZKP-a, a uz optužni prijedlog, građansko upravni odjel ovog državnog odvjetništva podnio je imovinsko-pravni zahtjev radi naknade štete. (23. 3. 2007.)
Optužnim se prijedlogom okrivljenog G. K. tereti da je od 14. prosinca 2003. do 6. prosinca 2006. u Karlovcu, prema unaprijed stvorenoj namjeri da se materijalno okoristi, u više prodajnih centara kupovao raznu robu široke potrošnje te je tom prilikom, služeći se putovnicama različitih osoba, neistinito predočio djelatnicima trgovačkih društava da će robu izvesti iz Republike Hrvatske, iako je znao da to neće učiniti. Naime, okrivljeni je znao da će roba uz pomoć okrivljenih M. P., M. A. i M. M. biti odvezena u skladište trgovačkog društva u Zagrebu, gdje će ju preuzeti M. F. U tu je svrhu prvookrivljeni G. K. podizao obrasce zahtjeva za povrat poreza na dodanu vrijednost koje je ovjeravao krivotvorenim pečatom Carinske ispostave Maljevac, na temelju kojih je u prodajnim centrima podizao novac po osnovi povrata PDV-a, iako roba nije izvezena iz Republike Hrvatske čime je proračun Republike Hrvatske oštetio za iznos od 4.828.454,75 kuna.
Okrivljene M. P., M. A. i M. M. optužnim se prijedlogom tereti da su tu robu odvozili u skladište u Zagrebu gdje ju je bez ikakve prateće dokumentacije preuzimala okrivljena M. F iako su znali da je prvookrivljeni G.K. na naprijed opisani način izvršio povrat PDV-a.
Kako je ovim kaznenim djelima Republika Hrvatska oštećena za iznos od 4.828.454,75 kuna, uz podnijeti optužni prijedlog, građansko-upravni odjel ovog državnog odvjetništva podnio je imovinsko-pravni zahtjev radi naknade štete u naprijed navedenom iznosu.